sobota 19. ledna 2013

Název publikace jako prostředek zábavy postmoderních intelektuálních subkultur

Máte doma knihu, která se nějak divně jmenuje? Nebo jste dokonce sami takovou napsali? Pak vás jistě bude zajímat soutěž Bookseller - Diagram Prize, která vznikla v roce 1978 na frankfurtském knižním veletrhu a dodnes se každoročně uděluje knihám s tím nejbizarnějším názvem. V minulosti se porota (od roku 2000 veřejnost při internetovém hlasování) setkala skutečně s tím nejhorším, co lze v knihovně mít. Zde je výčet některých vítězů i s odkazem na Amazon, pokud byste o publikace projevili větší zájem:

V historii soutěže nebyla cena udělena pouze dvakrát - v letech 1987 a 1991, kdy se porota domnívala, že žádný z titulů není pro vítězství dost bizarní. Před pěti roky vyvolal pak rozruch vítěz Philip M Parker s knihou Světový výhled pro tvaroh v šedesátimiligramových baleních na léta 2009-2014, neboť se zjistilo, že ji místo něj napsat robot, kterého sám vyvinul a který na základě šablony plní knihy obsahem databází a internetových vyhledávačů. Ostatně o tom, že Parker není zcela běžným autorem, svědčí i to, že si nárokuje autorství více než 200 tisíc knih. Co naopak překvapí, je fakt, že kniha stojí na Amazonu téměř 800 dolarů, což je vzhledem k úzce zaměřenému tématu poměrně dost.

Soutěž je opravdu originální, a tak se jí v minulosti věnovala i některá česká média (idnes, Reflex). Bohužel byla ale natolik líná, že to byly informace letem světem místo toho, aby třeba vymyslela její českou variantu. V českém prostředí totiž podle mě žádný podobný žebříček neexistuje, a to i přes to, že by bylo z čeho vybírat:









Dílčím způsobem se tématu věnují pouze akademičtí pracovníci výzkumného centra Okoun, kteří se dlouhodobě zabývají analýzou pojmenování diplomových (i jiných odborných) prací. Během svého rozsáhlého bádání narazili již na pěknou řádku podivuhodných názvů:

  • Studium procesů interakce laserového záření se vzorky skel a zemědělských půd pomocí spektroskopie laserem indukovaného mikroplazmatu a optické emisní spektroskopie v indukčně vázaném plazmatu
  • Význam železniční dopravy pro vysokoškolské studenty
  • Analýza anonymních internetových příspěvků a její využití v pastoraci
  • Vliv náběhu na přesnost střelby hlavou při řešení střeleckých příležitostí v pokutovém území v žákovských kategoriích
  • Hledání alternativního způsobu syntézy tricyklo[3.2.0.0^2,6]heptan-1,6-dikarboxylové kyseliny
  • Divadelní tvorba Veroniky Žilkové 
  • O domnělém používání posýpátka v předhistorické Číně
  • Přezdívky v počítačové hře World of Warcraft
  • Medicína v románech Karla Maye
  • Využití raketoplánu pro potřeby Armády České republiky



Závěrem bychom rozhodně neměli opomenout ani přínos Petra Bartoně, vyučujícího na katedře ekonomie VŠE, který k výzkumu trvale přispívá v bakalářských a diplomových pracích, jež vede:

  • Jaké jsou náklady a výnosy letního času?
  • Je sledování dětské lokomotivy komplementem nebo substitutem pro poptávku po styku s nezletilými?
  • Kolik lidí ročně zabije Vláda ČR svou automobilovou politikou?
  • Dynamický model prokrastinace (UPDATE: datum odevzdání stanoveno na leden 3000)
  • Je česká myslivost institucionalizovanou formou trvale udržitelného pytláctví?

5 komentářů:

  1. Moje oblíbená diplomová práce (dle názvu ovšem, nečetl jsem ji) byla tato: Stereotypy zobrazování aktérů a protiaktérů v seriálu Tom a Jerry ve srovnání se seriálem Jen počkej, zajíci : (kulturální a sémiotická analýza textu)

    Doufám, že vzhledem k tématu byla psána v Comic Sans.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, i touto se výzkumné centrum Okoun zabývá a její obsah je skutečně ojedinělý:

      "Černé kalhoty do zvonu konotují páskovskou módu, růžová barva košile naznačuje „dandysmus“ (okázalé šokování většinové společnosti výstředním vkusem), jistou nezralost či infantilitu nebo homosexuální tendenci. Velké břicho poukazuje jednak na zvířecí, pudově na jídlo orientovanou přirozenost vlka, jednak na naši symbolickou zkušenost s chováním vlků v pohádkách (např. v Červené karkulce). Záliba v kouření je zlozvykem, který většinová společnost toleruje, ale snaží se ho vymýtit. Evidentní potěšení, kterou vlkovi cigarety přinášejí, zase poukazují na pudovou (zvířecí) touhu dosahovat slastných požitků."

      Vymazat
  2. Dodal bych, že klíčovým atributem zadání práce "Dynamický model prokrastinace" bylo datum odevzdání stanovené na leden 3000 (navzdory tomu obhájena 9. září 2010).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dovolím si doplnit update, je to poměrně zábavné

      Vymazat
  3. T.M. Jsou to relevantní ekonomické otázky ne?:) (Minimálně v zahraničí, kde veřejnost netrpí předsudky a ekonom není brán jako člověk z účetního oddělení). Nikde není psáno, že se musí psát stopadesátátisícátá diplomka na téma "Přijout EURO v ČR" (přestože nejlepší tuto studii dělá každý rok sama ČNB).

    OdpovědětVymazat