pátek 15. února 2013

Jak zakroutit popelce krkem

Všichni určitě znáte Disneyland, pohádkový zábavní park, ve kterém bydlí myšák Mickey, kde neznají Miloše Zemana a uprostřed kterého stojí velkolepý popelčin zámek. Už méně z vás ale pravděpodobně zná web Quora.com, což je taková jedna velká internetová encyklopedie otázek a odpovědí typu: "Jaké je to být ženou?", "Když něco zapomeneme, je to stále v mozku?" a "Je rozumné investovat do průmyslu s vlnou na Novém Zélandu?" 

Mezi podobně závažnými otázkami se objevil i dotaz "Jaká je nejlepší obléhací taktika pro dobytí popelčina zámku?" což je samo o sobě dost divné, ale pořádná freakshow se z tématu stala ve chvíli, když tu taktiku vypracoval jakýsi americký mariňácký seržant J. K. Davis, účastník operace Iraqi Freedom. Takže jak dobýt popelčin zámek a zakroutit jí krkem?

Tady bydlí Libuška Šafránková


FÁZE 1
Vzhledem k náročnému terénu na západní straně parku, je pro útok nejvhodnější jihovýchodní zalesněná oblast mezi Mainstreet, což je jakási hlavní třída celého parku, kde se všichni fotí u sochy velikého Walta a malého Mickyho, a Tomorrowlandem, který je už podle svého jména plný sci-fi vymožeností. Postup z této strany umožňuje rychlé ovládnutí opěrných bodů, odříznutí ústupových cest a nezbytné krytí výsadku, které narušuje pouze projíždějící vláček.

Jednotky se formují na jihovýchodní straně parku,
která umožňuje rychlé ovládnutí opěrných bodů



FÁZE 2
Operace Disneyland Storm bude zahájena tím, že se dvě pěchotní divize proplíží skrze zmíněnou jihovýchodní zalesněnou oblast, přičemž primárním cílem je obsadit klíčovou infrastrukturu, tedy železniční stanici a vstup do parku tak, aby se zabránilo jak úniku nepřátelských sil, tak možnému příchodu posil. Divize přitom musí nejen zabezpečit prostranství a budovy, ale také si musí dát pozor na zákeřnosti, které Disneyland skrývá. 

V oblasti Tomorrowland by jednotka neměla například používat teleport, neboť se vystavuje riziku, že bude zničena a nahrazena vetřelci. Záludné jsou i podzemní tunely, a tak je nezbytné je znepřístupnit slzným nebo nervově paralytickým plynem. Mimochodem: scénář operace nepočítá se skutečností, že po Disneylandu se vedle kreslených postaviček pohybují i běžní návštěvníci s malými dětmi. Ty po útoku nervově paralytickým plynem zřejmě zahynou jako první.

Pěchota zneškodňuje odpor a obsazuje Main Street a Tomorrowland



FÁZE 3
V další fázi útoku, ve které je Mainstreet kódově označena jako "Mike Station" a Tomorrowland jako "Tango Base", je palebná podpora rozšířena o v lese umístěné dělostřelectvo a několik kulometných pozic, které zajišťují obléhací perimetr (přerušovaná čára), a odříznou tak celou jihovýchodní část parku. V železniční stanici je zřízeno velící centrum a na několik vyvýšených míst jsou umístěni odstřelovači, aby celou oblast monitorovali. Díky této strategii jsou obsazeny všechny důležité infrastrukturní pilíře a páteřní komunikace, takže popelce a Mickeymu zbývá pouze útěk na sever do Fantasylandu nebo na západ do skal a mokřad.

Dělostřelecká baterie, kulometná hnízda i odstřelovači na střechách,
to je daň za rozpínavou politiku imperialistů



FÁZE 4
Hlavní útok na opevněné pozice zámku zahájí pěchotní divize z Tango Base, která objekt takticky obejde a zaútočí na něj z týlu, čímž odřízne obyvatelům zámku únikovou cestu. Zároveň se tak jednotka vyhne masakru, který by následoval, pokud by na zámek zaútočila přímo. Systém vodních příkopů by v kombinaci se zákeřně odpáleným padacím mostem vedl k tomu, že by vojáci zůstali stát před obrovskými hradbami napospas obráncům. Takto zaútočí na zámek z té slabší severní strany, zatímco na základně Mike Station probíhá výsadek posil na závěrečnou fázi operace.

Útok je veden takticky "do zad"



FÁZE 5
Ve chvíli, kdy je obrana zaměstnána hájením severní části zámku, přichází čas na závěrečnou zteč, kdy připravené posily zaútočí na zámek z jihu, obsadí hlavní náměstí před zámkem a dostanou jeho obránce do kleští. V té chvíli už nemůže popelka ani Mickey dobytí odvrátit, zámek je rozvrácen a jak zpívá Honza Nedvěd, nezůstane stát na kameni kámen. Mise splněna.

Nezůstane stát na kameni kámen


Konec velkého vyprávění



Celou operaci Disneyland Storm jsem si dovolil shrnout i v tomto animovaném gifu.




Žádné komentáře:

Okomentovat